yu

Lezing Bertien van Woelderen, maandagavond 17 december

Dochter van Pan, lezing door Bertien van Woelderen

Het einde van een cyclus, het begin van een nieuwe cyclus
Recentelijk is het boek van Bertien van Woelderen Dochter van Pan uitgekomen. Het boek verhaalt over een vorig leven dat zich spontaan aandiende. Bertien keek als het ware door de ogen van een jong meisje vanaf de top van een berg naar een stoet met priesters die de berg op kwam. En een van die priesters was een bekende uit haar huidige bestaan. De berg waarop zij zich bevond was verboden gebied voor vrouwen, ongeacht hun leeftijd.
Langzaam werden steeds meer herinneringen ‘wakker’. Tenslotte nodigen die haar uit om op onderzoek te gaan. Haar gevoel zei dat het leven zelf zich ver voor Christus afspeelde. Maar waar bevond zich de berg? Waarom mochten alleen mannen die bezoeken? Wat was daar de achtergrond van?

Intuïtief vliegt Bertien naar Athene, waar ze de bus neemt naar de oude orakelplaats Delphi. In een hotel aan de bar ontmoet zij een vrouw die haar de weg wijst naar centraal Peloponnesos.
In haar zoektocht komt Bertien heel wat oude geschiedenissen tegen, soms verweven met oude legendes en lang vergeten Goden. Ook is het helder dat in de hele geschiedenis van Alyssa, de dochter van Pan, het allemaal draait om een
man-vrouw thema, met name de ongelijkheid tussen beide geslachten.

Dit laatste maakt dat Bertien zich, na het schrijven van het boek, afvraagt waar dat thema vandaan komt. Met name omdat zij dit in haar huidige leven ook herkent als een thema. Die vraag brengt haar in een nog ouder leven rond 1200 B.C. In dat leven hangt er echter zoveel energie rond dat thema, dat ook dat leven niet de oorsprong genoemd mag worden.
Wanneer Bertien tenslotte de bron vindt, realiseert ze zich dat die bron de eerste kraal is aan een ketting van vele levens die allen betrokken zijn bij het man-vrouw thema.
Er zijn ineens vele aanwijzingen dat de laatste kraal aan de ketting geregen mag worden. Dat zou het einde van een lange cyclus kunnen zijn, maar ook het begin van een nieuwe cyclus.

‘Dochter van Pan’ is op 17 december verkrijgbaar. (1e druk € 16,- en 3e druk € 19,95)

Terug naar overzicht

"Wel eens een steentje in het water gegooid? Als je de kern raakt ontstaat een beweging van binnen naar buiten."
Er is een verlangen de beweging telkens opnieuw aan te zetten. De omgeving kan niet anders dan reageren.