Stilstaan bij verlies, bewegend voorbij de horizon

Deze dag is bedoeld voor ieder die een verlies heeft meegemaakt en daar aandacht aan wil geven. Het kan gaan om verlies van een dierbaar iemand aan de dood, verlies van een relatie of een vriendschap, een groep, werk, een woonplek, een levensfase, gezondheid, een huisdier…
Soms komt dit verlies plotseling, soms ontstaat het geleidelijk, soms is het een gevolg van keuzes die je maakt. Een verlies kan een grote impact hebben, en vaak komen er grote levensvragen op.

Voor 2020 is er nog geen datum gepland.

Stilstaan bij verlies

Verlieservaringen zijn momenten van overgang, waarin je oog in oog staat met de vergankelijkheid. Het leven is niet meer zoals het was, je ‘normale’ doen is verstoord, je laat iets achter. Als je hier bij stilstaat en aandacht besteed aan je verlies (of dat nu al lang geleden heeft plaatsgevonden of van recenter datum is) neem je jezelf mee in een nieuwe ruimte. Vanuit die ruimte kun je opnieuw je plek innemen, en beweeg je verder.

Aandacht besteden aan verlies betekent ook het laten groeien van bewustzijn over de vergankelijkheid van de dingen. Je merkt dat je het leven niet altijd in eigen hand kunt houden. Vergankelijkheid vraagt om mee te bewegen in dat wat er zich telkens weer aandient. Soms vraagt dat om actie, soms juist om stil te staan. Waar ben jij? Waar beweeg je naartoe?

De dag biedt een afwisseling van reflectie, delen en rituele momenten. Je wordt uitgenodigd om stil te staan bij de ervaring die het verlies oproept, en van daaruit ook letterlijk weer in beweging te komen. Dit kunnen ervaringen van zijn verstilling, van verdriet, boosheid of verwarring, maar ook van innerlijke kracht, verbondenheid en een hernieuwd perspectief.

De kracht van de dag ligt in de aandacht voor jezelf, en in het samen zijn met anderen die door eenzelfde ervaring gaan. Stilstaan bij verlies kan gebeuren als er innerlijk de mogelijkheid is om enige afstand te nemen. De dag is om deze reden niet zo geschikt voor een verlies dat heel vers is en waar de gevoelens en emoties nog rauw zijn. Als je twijfelt of deze dag op dit moment passend is voor je, neem dan contact met ons op.

De dag wordt begeleid door Anna Drenth en Hanneke Oey. Anna en Hanneke werken ruim 10 jaar samen in het ontwikkelen en begeleiden van rituelen bij belangrijke levensmomenten. Tevens zijn zij ervaren trainers in groepen rond zingeving en persoonlijke groei.

Hanneke: “Er zijn weinig aspecten van het leven die ons dichterbij onze menselijkheid brengen dan een gevoelig verlies. Stilstaan bij dat verlies kan je rijper, wijzer en vriendelijker maken. Dat weet ik uit eigen ervaring en door het begeleiden van mensen die door dit proces gaan. Die oogst mogen kennen, wens ik iedereen toe.”

Anna: “Verlies en rouw zijn thema’s die al van jongs af aan in mijn leven aanwezig zijn. Gaandeweg hebben deze ervaringen me geholpen het leven in al zijn aspecten te aanvaarden. Het vinden van een eigen antwoord op de pijnlijkheid van een verlies heeft voor mij de diepgang en waarde van het leven enorm vergroot. Dit is wat ik met liefde doorgeef in mijn werk.

reflectie, delen en rituele momen

 

 

Ik wil mij aanmelden

   

Terug naar aanbod

"Wel eens een steentje in het water gegooid? Als je de kern raakt ontstaat een beweging van binnen naar buiten."
Er is een verlangen de beweging telkens opnieuw aan te zetten. De omgeving kan niet anders dan reageren.